perjantai 3. lokakuuta 2014

Pinnan alla

Solut ja kudokset sekä luuoppi pitäisi nyt olla hallussa ja seuraava kokonaisuus sisältää lihaksia, jänteitä ja niveliä. Ensimmäiset pari viikkoa näiden parissa on jo ehtinyt vierähtää (aika todellakin menee nopeasti!) ja olemme perehtyneet perusteisiin sekä lihas- että nivelopin osalta. Lihasfysiologian luennoilla on kerrattu lihassolujen rakennetta ja toimintaa hyvinkin yksityiskohtaisesti.



Opinto-oppaassa Lihakset ja nivelet -kurssista kerrotaan seuraavaa:

Opiskelija
  • tunnistaa ja osaa nimetä preparaatista tai kuvasta yleisimpien kotieläinten lihakset ja eri nivelten keskeiset rakenteet
  • pystyy osoittamaan lihaksissa ja rakenteissa näkyvät eläinlajien väliset erot sekä määrittelemään minkälaisia lihas- ja nivelrakenteita lajityypilliset liikuntatavat edellyttävät
  • hahmottaa lihaksen keskeiset rakenteet ja lihaksen toiminnan periaatteet kudos- ja solutasolla
  • osaa työskennellä ja kommunikoida ryhmässä tulevan ammatin huomioivilla tavoilla



Tällä kurssilla läsnäolo on pääasiassa pakollista. Seuraavat viikot vietetään hyvinkin tiukasti dissektiosalissa opetuskäyttöön lahjoitettujen kuolleiden eläinten ja niiden ruumiinosien parissa. Ensimmäisellä viikolla olemme käyneet läpi eturaajan lihaksia ja niveliä, toisella viikolla siirrymme pään ja vartalon lihasten pariin ja kolmas viikko kuluu takaraajan parissa. Vuosikurssi on jaettu puoliksi ja olemme vuoroviikoin joko aamu- tai iltapäivällä harjoitustöiden parissa. Luuopista tuttuun tapaan toimimme pienryhmissä ja preparoimme kyseisen harjoituskerran käsiteltäviä osia. Jokaisen harjoituskerran päätteeksi on suullinen kuulustelu käsitellystä asiasta, jossa ryhmän jokainen jäsen esittää preparoituja rakenteita opettajille. Suullisesta kuulustelusta voi saada lisäpisteitä tenttiä varten eli asioihin kannattaa perehtyä jo ennen harjoitustöitä.



Ensimmäisen viikon aikana olemme saaneet preparoitavaksi niin kissoja kuin hevosten etujalkojakin. Oikeiden eläinten tuomasta oppimismahdollisuudesta on pakko olla todella kiitollinen, sillä kirjojen kuvat eivät selitä rakenteita läheskään samaan tapaan kuin omin silmin oikeista lihaksista katsoen. Vaitiolovelvollisuus tietenkin estää kertomasta kovin tarkasti käyttämistämme eläimistä, mutta on mielenkiintoista huomata jo tässä vaiheessa suurta vaihtelua eri lajien ja jopa eri yksilöiden välillä. Perusrakenteet toki ovat hyvin pitkälle samat, mutta esimerkiksi lihakset asettuvat hieman eri kohtiin eri lajeilla. Ja luonnollisesti hevosella lihakset ovat mittasuhteiltaan kissan vastaavia suuremmat.

Lihasten ja nivelten parissa luuopissa opetellut latinankieliset luiden ja luiden eri osien termit tulevat heti käyttöön, sillä lihakset kiinnittyvät usein juuri eri harjanteisiin, nystyihin ja muihin rakenteisiin. Tahti on tälläkin kurssilla tiivis, joten latinankieliset termit on hyvä osata edes auttavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti